Zoete aardappel stoofpotje
Dit recept heb ik van de vegan food blogger Rachel Ama. Het is een 1 pansgerecht dat boordevol vitaminen en mineralen en vezels zit en past perfect in de herfstgerechten die ons vullen. Zoete aardappel is er in verschillende kleuren en is rijk aan vitamine A dat goed is voor je ogen. Uit onderzoek blijkt dat zoete aardappel antioxidanten bevat die beschermen tegen ontstekingen. Deze zetmeelrijke groente is ook rijk aan vezels die weer goed zijn voor de darmflora. Zoete aardappel is zoet van smaak en kan dan ook met verschillende ingrediënten gemaakt worden.
Probeer het onderstaande recept eens.
Ingredienten:
- 500 gram zoete aardappel (zelf heb ik de paarse gebruikt die toevallig de 1 van de meest gezondste is in verband met antioxidanten).
- 1 blik van 400g blokjes tomaat.
- 500 ml groente bouillon.
- 350g voor gekookte peulvrucht naar keuze (zelf heb ik Surinaamse djaripese gebruikt, maar denk ook aan kikkererwten) Peulvruchten zijn een goede bron van eiwitten.
- 2 eetlepels pure pindakaas (mag ook cashew- of amandelpasta zijn).
- 1 eetlepel tomaten puree.
- 1 peper (madam Jeanette zonder de zaden).
- 80g verse of diepvries spinazie (2 volle handen).
- 1 rode ui.
- 2 a 3 teentjes knoflook.
- 2 theelepel Kurkuma.
- 2 theelepel paprika poeder.
- 2 theelepel gemalen koriander.
- 2 theelepel gemalen komijn.
- Stukje gerapte gember.
Alle ingrediënten behalve de zoete aardappel mixen in een blender. Dit mengsel vormt de basis voor de zoete aardappel stoofpot. Bak dit mengsel met de tomaten puree in een pan met wat olie op medium stand gedurende 10 minuten (is het te droog voeg dan een beetje water toe). Voeg dan de tomaten, groente bouillon en zoete aardappel toe. Laat het gedurende 10 minuten sudderen tot dat de saus dikker is geworden en voeg de laatste 2 minuten de madam Jeanette (houd je van heet dan kan je het eerder in de pan doen) en de spinazie in de pan (gebruik je diepvries spinazie dan moet je die eerder in de pan doen om het te laten garen).
Serveer dit met een meergranen wrap en salade (ijsbergsla, witte en/of rode kool, wortel). Dit gerecht eet je het makkelijkst met je handen.
Eet smakelijk.