Gewoon lekker brood!
Probeer deze lekkere granen en zaden brood eens. Het is ideaal voor de winterperiode, waarin je lijf verlangt naar een stevige maaltijd die een vol gevoel geeft. Het heeft veel smaak en zit vol van de gezonde ingrediënten, zoals gemende zaden, en volle granen. Dit brood heeft veel smaak en geeft je een voldaan gevoel in tegenstelling tot het commercieel tarwe brood.
Dit recept is geïnspireerd op het kookboek van Puur Pascale van Pascale Naessens.
Ingrediënten:
- 1 kop boekweitbloem
- 1 kop amandelmeel
- 1 kop gekookte quinoa
- 1 kop gemengde zaden, maar je favoriete noten mag natuurlijk ook (gebroken lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, chiazaad)
- 1 kop havermoutvlokken
- Gist ( ongeveer 7 gram per 500 gram bloem)
- Zout naar smaak
- Scheutje kokos- of olijfolie
Meng alle droge ingrediënten bij elkaar in een grote kom. De gist in een kopje lauw water mengen en vervolgens aan de droge ingrediënten toevoegen met een scheutje olijf- of kokosolie. Kneed alles goed samen en doe er water bij als het nodig is. Maak er een vorm van en zet het deeg in een ingevette bakvorm. Laat het deeg minimaal 30 minuten rusten op een warme plaats onder een theedoek. Het beste resultaat krijg je als je het deeg een nacht laat staan, zodat de gist beter zijn werk kan doen. Het brood bak je in 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 ͦC (elektrische oven).
Dit brood ziet er als het gebakken is niet uit als het brood dat je in winkel koopt. Het rijst bijna niet en heeft een zeer compact structuur. Het brood heeft zoveel smaak, waardoor het zonder beleg al heerlijk smaakt. Doe er gewoon op wat je lekker vindt (notenpasta, avocado, hummus). Met dit brood heb je door de granen en zaden bij een paar sneetjes al een vol gevoel.
Tip: doe de saté prikker test om te controleren of het brood gaar is (komt de prikker droog uit het brood dan is het goed, anders laat je het nog een paar minuten in de oven).
Het brood is gluten- en eivrij.
Laat weten hoe het is gegaan.