Boekweit (recept).
Geregeld struin ik het internet, You Tube en nieuwsberichten af op zoek naar ideeën voor nieuwe recepten. Ook onlangs weer toen ik via een nieuwsbrief van fitness en health goeroe Chris Freytag een recept tegen kwam voor Buckwheat Porridge, wat vrij vertaald Boekweit pap betekent. Het maken van dit recept zelf is niet bijzonder, omdat het ongeveer op dezelfde manier gemaakt wordt als de voor de meeste van ons bekende Overnight oats recept.
Voor ik mijn versie van de boekweit pap hieronder omschrijf wil ik stil staan bij de hoofd ingrediënt boekweit. Hoewel boekweit een zaad is van een kruidachtige plant wordt het gezien als graan. Het is in verschillende vormen beschikbaar, zo heb je boekweitmeel waarmee je brood of pannenkoeken kan bakken.
Boekweit pasta ter vervanging van de standaard tarwe volkoren pasta. Met boekweitvlokken maak je je eigen muesli of Overnight oats, maar in plaats van havermout vlokken gebruik je boekweitvlokken. Wat deze zaad die als graan wordt gegeten zo bijzonder maakt is de vele voordelen die het heeft ten opzichte van graanproducten.
Waarom zou je boekweit (aanvullend) moeten gebruiken in plaats van brood en graanproducten?
Boekweit is van nature glutenvrij, dus mensen met de aandoening coeliakie of glutensensitiviteit zijn gebaad bij dit product.
Boekweit scoort laag op de glycemische index, wat betekend dat jouw bloedsuikerspiegel minder snel zal stijgen. Het bevat bestanddelen als vitaminen, mineralen en antioxidanten die een cholesterol verlagend effect hebben en zorgen dat je minder snel weer trek hebt.
Boekweit bevat ook een redelijke hoeveelheid vezels. Dit zijn de onverteerbare stoffen in plantaardige producten. Vezelrijke voeding is onder andere belangrijk voor een goede stoelgang.
Tevens is het een goede bron van plantaardige eiwitten. Het bevat essentiele amino zuren, vooral lysine, threonine, tryptofaan en arginine. Een eiwitrijk eetpatroon helpt om niet te veel te eten en om op gewicht te blijven. Bevat je voedingspatroon te weinig eiwitten , dan gaat dit koste van je eigen spiereiwit en verlies dus spiermassa.
Boekweit is ook rijk aan mineralen:
Magnesium: zorgt voor stevigheid van skelet en gebit.
Fosfor: helpt bij de stevigheid van je skelet en de stofwisseling.
Mangaan: Is nodig voor het goed functioneren van de vrouwelijke en mannelijke geslachtsorgaan en is belangrijk voor botvorming
IJzer: Is belangrijk voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen die weer zuurstof vervoeren door ons lichaam.
En nu het recept waar het allemaal om begonnen is. Dit is een van mijn favoriete ontbijt recepten, omdat het weinig moeite kost aan voorbereiding en vol zit met vitaminen en mineralen als calcium, eiwitten, vezels, magnesium en omega 3.
Ingrediënten:
- 180 gram Boekweit (Sarrasin), verkrijgbaar bij de natuurwinkel.
- 60 gram walnoten (ongeveer 2 handen vol)
- 120 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandel-, haver- of sojamelk).
- 2 peren of ander seizoen fruit.
- Gedroogd fruit (dadels, abrikozen)
- 200 gram bosbessen
- Een vleugje kaneel.
- Optioneel eetlepel kokosolie.
Bereiding:
- Laat de Boekweit een minimaal 4 uur weken in een kom met water, als je tijd hebt laat het een nacht staan. Doe hetzelfde met de walnoten.
- Giet de Boekweit en walnoten af.
- Mix de Boekweit, walnoten, kaneel en gedroogd fruit met 200 ml plantaardige melk in de blender.
- Giet de helft van de pap in een glas en doe er vervolgens wat vers fruit bij en giet de rest van de Boekweitpap in het glas.
- Maak het af met nog meer vers fruit en wat pompoenpitten.