Mijn weg naar een betere versie van mezelf!

Home / Blog / Mijn weg naar een betere versie van mezelf!

Van Sales Topper naar Voedingscoach

De 3e plaats bij de SAP Fitness Championships Benelux werd een krachtmeting met mezelf. Uiteindelijk gaf ik mijn carrière op en begon opnieuw als voedingscoach. Nu help ik anderen het beste uit zichzelf te halen.
Past jouw werk eigenlijk nog bij jouw leven? Of heb je het gevoel dat je iets doet wat je eigenlijk bent ontgroeid?
Dat gevoel had ik jarenlang ook.
Tot ik het roer volledig omgooide.

Carrière in Sales

Nadat ik na vijf jaar  studie commerciële economie aan de Hogeschool van Amsterdam (voorheen Hes) had voltooid,
ging ik vrij snel daarna werken in de IT/telecom. Ik werd commercieel binnendienst medewerker.
De functie sprak me aan omdat er klantcontact was, veel ruimte voor eigen initiatief, de doorgroeimogelijkheden en het samenwerken binnen een team. Het was ook een leuke baan, waarin ik uitblonk door mijn enthousiasme en mijn talent voor klantcontacten. Na bijna twee jaar vond ik het zelf weer tijd voor iets nieuws. Ik koos voor een groter avontuur en vertrok, naar eigen zeggen voorgoed, naar mijn geboorteland Suriname. Ik ging daar bij een businesspartner in IBM en Xerox apparatuur de nieuw op te zetten binnendienst managen. Doordat de daadwerkelijke invulling van de baan heel anders was dan verwacht, ging ik na een jaar terug naar Nederland. Werken in een tropisch land met temperaturen tussen de 31 en 34 graden met gemiddeld 8 uur zon per dag is fantastisch, maar ik miste Nederland met mijn familie en vrienden. Daar kan geen tropisch land tegenop. 

Na mijn terugkomst in Nederland wilde ik snel weer aan de slag en kwam ik bij de IT en bij IBM uit. Bij dit Amerikaanse IT-bedrijf kreeg ik veel doorgroeimogelijkheden om mezelf te ontwikkelen en kon ik elke twee tot drie jaar verticaal of horizontaal een carrièrestap maken.
Maar waarom was ik dan toch niet blij en zat ik niet lekker in mijn vel?

Is dit het waard?

Dit was toch wat ik wilde? De afwisseling, de dynamiek, mezelf bewijzen in een zware functie? En toch zat ik niet lekker op mijn plek. Ik wilde mijn klanten veel beter begrijpen dan nodig was. Ik wilde bij wijze van spreken een boekhoudstudie doen als het nodig was om mij op die manier beter te kunnen inleven in de wereld van mijn klanten. Maar die ruimte had ik niet, en ik moest wel resultaten opleveren en scoren. Ik had altijd gedacht dat hard werken, desnoods in de vrije uurtjes, genoeg zou zijn. Genoeg voor mezelf om voldoende voldoening te hebben in mijn werk en in mijn leven.
Maar het was niet meer genoeg voor mij. Ik weet nog dat er bij IBM een sessie werd georganiseerd over loopbaanontwikkeling waarbij je aan een collega moest vertellen wat je het allerliefst zou willen doen als je een andere loopbaan zou kiezen. Ik sprak toen al uit dat ik heel graag iets in de sport zou willen doen.
Toch heeft het uiteindelijk nog vier jaar geduurd voordat ik opgaf. Want zo voelde het in eerste instantie. Ik had toch niet voor niets mijn studie gedaan? En ik was al zo lang voor dit bedrijf aan het werk!
De vraag die ik mezelf echter vooral stelde was: Is dit leven, is deze loopbaan het waard dat ik geen nachtrust heb? Dat ik geen plezier heb in mijn werk? En dat ik voor mijn gezin ook niet het zonnetje in huis ben?

Een andere aanpak, een andere uitkomst

Want ik zat niet lekker in mijn vel. Ik deed aan beweging wanneer het uitkwam en met voeding deed ik maar wat ik had geleerd van mijn moeder. Ik wist niet beter en dacht dat ik het op dit vlak niet slecht deed. Ja, ik was wel vaak moe, ook als ik toch wel zeven uur nachtrust had gehad. Ik kon snel geïrriteerd reageren naar mijn kinderen... maar dat kwam door mijn veeleisende baan zei ik tegen mezelf. Verder had ik last van obstipatie. Maar daar hebben vrouwen toch vaker last van dacht ik.

Als geluk bij een ongeluk kwam mijn commerciële baan bij een startup abrupt teneinde toen het management besloot het eigen sales team voor de Nederlandse en Belgische markt op te heffen. Ik twijfelde nog even: Maar er moet brood op de plank! Wat moet ik dan voor baan gaan zoeken? Je moet volhouden, je mag niet opgeven!

Maar ik besloot toch om niet meer te doen wat ik altijd had gedaan. Ik zou iets heel anders gaan doen.  Als ik een andere uitkomst wilde hebben, zou ik het anders moeten aanpakken. Ik ben mezelf in de derde persoon gaan afvragen: Waar wordt jij nou echt gelukkig van Wendy? Wat gaat jou gemakkelijk af? Wat is je talent?

Krachtmeting met mezelf

Het antwoord kwam niet gelijk aanwaaien. Ik was ondertussen meer gaan sporten. Sporten en meer specifieker fitness in de sportschool was iets wat ik altijd al heel graag deed. Maar door drukte van werk en laksheid was ik dat minder gaan doen. Ik ging er voor de volle 100% voor. Ik besloot mij op 42-jarige leeftijd op te geven voor een fitness wedstrijd.
Ja nou best eng! De zenuwen gierden door mijn keel om daar in een bikini op het podium te moeten lopen en gekeurd te worden door een vakjury. Maar ik haalde de 3e plaats bij deze Benelux Championships! Voor mij was deze 3e plaats veel meer dan een krachtmeting met gelijkgestemden. Het was een krachtmeting met mezelf. Een krachtmeting met mijn eigen doel in het leven. Ik begon me een ander leven voor te stellen en dat was niet één als sales in de IT.
Toen ik voor mezelf had besloten dat ik dat niet meer wilde, was ik opgelucht en viel er een enorme last van mijn schouders. Ik had mijn echte passie ontdekt en voelde mij vol energie en mentaal veel sterker. Ik had een regelmatige stoelgang en voelde meer energie gedurende de dag. En ook niet onbelangrijk: ik had een veel betere nachtrust.

Gewichts- en voedingscoach

Ondertussen was voeding in mijn training en in de aanloop naar de wedstrijd een belangrijke rol gaan spelen. Ik kreeg hierdoor een totaal nieuw kijk op voeding. Mijn permanente interesse in voeding en de invloed op het lichaam en educatie in voeding was hiermee begonnen. Ik begon aan de opleiding Gewichts- en voedingscoach bij Sonnevelt Opleidingen. En in november van 2017 behaalde ik mijn diploma en sindsdien mag ik me dus Gewichts- en voedingscoach noemen.
Ik koos hiermee voor een toekomst van onzekerheid, maar wel één waarin ik gelukkiger ben en het gevoel heb dat ik zinvol werk aan het doen ben. Hoe cool is het om anderen te inspireren om het beste uit zichzelf te halen door hen te laten ervaren dat gezondere voeding meer is dan alleen afvallen. Het is ook zorgen voor jezelf, zodat je tot op hoge leeftijd fysiek en mentaal fit blijft. Dit draagt ook weer bij aan je werkplezier. Gezond eten hoeft niet ingewikkeld of moeilijk te zijn, het kan juist op een manier die praktisch is en toch lekker. Het resultaat is dat je methoden hebt om in korte tijd je doel te bereiken, zodat je gewicht verliest, meer energie over hebt en jezelf happy in je vel voelt.
Heeft mijn verhaal je geïnspireerd om je leefpatroon aan te passen? Wil je meer weten over wat er ook voor jou mogelijk is? Of wil je meer weten over de mogelijkheden van begeleiding met voeding of een voedingsworkshop voor je bedrijf? Neem vrijblijvend contact met mij op dan kijken we samen wat voor jou geschikt is. Op mijn website https://jongnutrition.nl/lees je meer over mijn werkwijze en vind je reviews van klanten.