Mijn Jumping Fitness tv-optreden bij Koffietijd!!

Home / Blog / Mijn Jumping Fitness tv-optreden bij Koffietijd!!
Mijn Jumping Fitness tv-optreden bij Koffietijd!!

Op woensdag 7 april 2021 mocht ik in een live uitzending van Koffietijd een Jumping Fitness (trampolinespringen) workout geven. Nu de sportscholen vanwege de coronasituatie gesloten zijn, is het goed te weten dat er alternatieven zijn. Jumping Fitness is daar een van. Het enige wat je nodig hebt is een (jumping fitness) trampoline en dan springen maar!

Het was een ongelofelijke toffe ervaring, waar ik één van mijn passies met het grote publiek mocht delen.

Voor mijn tv-optreden ging natuurlijk wel het een en ander vooraf. Hoe zijn ze nou bij mij terechtgekomen voor dit item?

Op, werkelijk waar, 1 april werd ik gebeld door Dimitri, de content redacteur van Koffietijd. Ken ik dit programma, vraagt hij en of ik zou willen jumpen in het programma? Koffietijd ken ik nog uit mijn studententijd uit de jaren 90, met een zongebruinde Hans van Willigenburg en Mireille Bekooy. We hadden een leuk gesprek waarbij door Dimitri meerdere vragen werden gesteld over Jumping Fitness. Bij het afsluiten van het gesprek, spraken we af dat we de volgende ochtend zouden bellen. Het een en ander moest nog kortgesloten worden met de eindredacteur en ik zou nog een bevestigingsmail ontvangen. Kort na het gesprek, begon het tot mij te dagen. Was ik nou in de maling genomen met een hele goeie 1 april grap? Toen ik die avond geen mailbevestiging had ontvangen was ik ervan overtuigd. Dit was allemaal een goeie grap. Hoe kon ik nou geloven dat Koffietijd van het grote Talpa met mij contact zou opnemen voor Jumping Fitness. Lachen toch!

De volgende ochtend om precies 9:00 uur werd ik weer gebeld door Dimitri met de mededeling dat het definitief was en dat ik op woensdag 7 april live in de uitzending van Koffietijd zou verschijnen In het item “wat kan je thuis doen aan bewegen, terwijl de sportscholen gesloten zijn”.

Het idee was om 2 rustige routines op de trampoline te doen samen met een presentatrice van het programma en één high intensity nummer die ikzelf zou uitvoeren. Zoals in het filmpje is te zien pakte dit anders uit, want Vivian Slingerland kon de klanken van het festival muziek niet weerstaan en besloot toch mee te jumpen op dit high intensity nummer.

Op de dag van de uitzending moest ik om 8:00 uur ‘s ochtends bij het gebouw van de Goede Doelen Loterij in Amsterdam aanwezig zijn. Helemaal van deze tijd, moest ik voordat ik naar de studio mocht een Coronatest doen. De gedachte; “het zal toch niet dat mijn tv-debuut hier eindigt voordat het is begonnen, omdat ik een positieve Coranatest heb” ging wel even door mijn hoofd. Na een kwartier kreeg ik de uitslag die gelukkig negatief was.

In de studio werd ik ontvangen door diverse betrokken redacteuren. Die legden mij uit hoe de uitzending zou verlopen. Ik moest eerst de make-up in en daarna repeteren met presentatrice Vivian Slingerland.

Tijdens het repeteren van de diverse vragen die over Jumping Fitness gesteld zouden kunnen worden, vertelde Vivian mij ongegeneerd en open dat ze zich toch een beetje zorgen maakte over urineverlies tijdens het jumpen. Toen ze dat tegen mij zei, was alle spanning die zich in mij had opgebouwd voor deze uitzending ineens verdwenen (het ijs was gebroken), omdat het weer eens liet zien dat het een normaal (veel voorkomend) fenomeen is waar alle vrouwen last van kunnen krijgen. Daarna hebben we nog een ontspannen gesprek gehad over veiligheid, schoeisel en de jumping routine die uitgevoerd zou worden. Ze had er erg veel zin in. Het resultaat kun je uiteraard zien in het filmpje.

Mijn verhaal en Jumping Fitness

Sinds 2017 begeleid ik anderen door middel van voeding en beweging naar een gezonde leefstijl, met als doel om je geweldig in je vel te voelen. Bewegen is een van mijn passies en met Jumping Fitness heb ik voor het eerst kennisgemaakt in 2018 tijdens het event Arena MoveS in het Johan Cruijff stadion. Dit event is bedoeld voor onderzoek naar de ziekte multiple sclerose die wereldwijd 2,5 miljoen mensen treft.

Tijdens dit event werd er een demonstratie Jumping Fitness gegeven, waarbij je als toeschouwer kon deelnemen. Voor degene die dit lezen en niet weten wat Jumping Fitness is, Jumping Fitness is een workout met verschillende oefeningen op speciale trampolines met opzwepende muziek.

De demonstratie duurde slechts een half uur, maar het leek alsof ik een workout had gehad van een uur. Ik vond zelf dat ik een redelijk goede conditie had, maar na deze workout was dit aardig op de proef gesteld. Daarnaast had ik tijdens de gehele workout een smile op mijn gezicht. Ik was zo blij als een kind tijdens het springen. Na deze korte kennismaking met Jumping Fitness ben ik er meer over gaan uitzoeken en kwam ik erachter dat er een Nederlandse distribiteur van deze trampolines is die tevens ook gecertificeerde instructeurstrainingen geeft in deze sport.

 

Ik besloot deze instructeurstraining te gaan volgen, omdat ik ervan overtuigd ben dat dit een manier van trainen is die voor veel mensen toegankelijk is. Zo kan iedereen aan Jumping Fitness deelnemen. Veiligheid, op eigen tempo bewegen en plezier zijn het credo van Jumping Fitness. Waar je bij andere sporten erg wordt gepusht over je grens te gaan en ook nog eens belastende oefeningen moet uitvoeren voor je gewrichten, is dat bij Jumping Fitness absoluut niet het geval.

Wat is Jumping Fitness?

Jumping is een workout waarbij je conditie en alle lichaamsspieren (muscle shaping) in je lichaam worden getraind. Het is een high intensity intervaltraining, waarbij choreografie en springen op ritmische muziek worden gecombineerd. De speciale trampolines zorgen ervoor dat er weinig tot geen impact is op je gewrichten. Onderzoek laat zien dat trampolinespringen o.a. balans, mobiliteit, kracht en loopprestaties verbeterd.

Voor wie is Jumping Fitness?

 • Het is geschikt voor alle leeftijden.
 • Sport ervaring of niet. De trampoline is niet belastend voor de gewrichten door de veerkrachtige ondergrond.
 • Voor diegene die willen afvallen. Jumping is een veel effectievere manier van vetverbranding dan bijvoorbeeld hardlopen. Je verbrandt gemiddeld 10 calorieën per minuut, dat is 600 calorieën per uur.
 • Ontspanning nodig? Jumping verminderd stressgevoel door de endorfine (geluk hormoon) die ons lichaam aanmaakt tijdens de workout.

Voor wie is Jumping Fitness niet geschikt?

Voor degene die niet hun lachspieren willen trainen. Je bent namelijk gewaarschuwd dat je het tijdens Jumping Fitness niet droog kan houden van het lachen. Raadpleeg uiteraard altijd je huisarts bij medische aandoeningen.

Voordelen Jumping Fitness

 • Helpt bij gewichtsverlies. Door de combinatie van snelle en trage sprongen, wordt zowel het aerobe als anaerobe systeem getraind en zorgt voor een after-burn of excess post oxygen consumption (EPOC).
 • Met Jumping combineer je verschillende soorten oefeningen, zodat alle spieren van het lichaam getraind worden. Er is dus sprake van een full body workout zonder dat je het in de gaten hebt.

 • Helpt bij het verminderen van stress. Werk, studie en gezinsleven zijn allemaal situaties die ons stress kunnen geven. Jumping laat je alles even helemaal vergeten door de gezellige sfeer en leuke muziek. Je krijgt een gelukkig gevoel door het geluk hormoon (endorfine) die in je lichaam vrijkomt. Je bent na de workout gegarandeerd in een betere stemming en voelt je relaxed.
 • Verbetert je conditie. Het wisselende tempo van de sprongen op de trampoline zorgen ervoor dat je long- en hartfunctie verbeteren.
 • Verbetert je balans, coördinatie, mobiliteit en reactievermogen. Door gebruik van je buikspieren en gelijktijdig handbewegingen te doen wordt je balans en coördinatie verbetert. Hierdoor wordt de kans op een ongeluk verkleint en het vermogen om in het dagelijks leven te bewegen en taken uit te voeren wordt verbeterd. Je houdt je lichaam fit.

Hoe begin je aan Jumping

 • Informeer bij medische achtergrond eerst altijd je huisarts.
 • Ga opzoek naar een gecertificeerde Jumping Fitness studio. Zo weet je zeker dat je les krijgt van een instructeur die zowel gevorderden als beginners kan begeleiden.
 • Ben je nieuw met jumping of zelfs sporten, begin dan rustig en op je eigen tempo. Laat je gaan op het ritme van de muziek. Het kost een paar lessen om te wennen aan de manier van springen op de trampoline (mind body connection)
 • Gewoon zelf ervaren door een les te nemen.
 • Nog niet overtuigd, lees dan de ervaring van jumping Fitness deelnemers klantenervaring

 

Wendy Jong

Jong Nutrition

Lifestyle coach

www.jongnutrition.nl